Menüpontok

2013. május 6., hétfő

Fűszeres túrót hús mellé?

Talán feltűnhetett már, gyakran készítünk tarját. Sokoldalúan elkészíthető, ráadásul nem száraz, mint a karaj vagy a comb. Egyszóval szeretjük… Ezúttal nem is elsősorban maga hús vagy elkészítése érdemel említést, hanem amivel körítettük. 

Ezt a kombinációt még valamikor az ezredforduló táján fedeztük fel. Egy hamisítatlan, amerikai stílusú steakhouse-ba látogattunk, mely a roston sült húsairól volt nevezetes. Elsőre kissé bizarrnak tűnt, hogy a hús mellé egy fűszeres túrót válasszunk, az ajánlás viszont igen szívélyes volt, s az első pár falat után csak köszönni tudtuk ezt a nem mindennapi körítést. Azóta is visszatérő vendég asztalunkon. Persze az az igazi, ha szabadtéren, faszén felett sül a hús, úgyhogy a grill szezon kezdetén nem megvetendő ínyencfalat.



Hozzávalók: (4 személyre)
Kb. 80 dkg sertéstarja (lehetőleg csontos), só, olívaolaj, fél deci balzsamecet, frissen őrölt színes bors, 1 db rozmaringág.

A túróhoz:
fél kg tehéntúró, 1 tk. kapor, 1 tk. borsikafű, 4 dl tejföl, só, feketebors, kevés olívaolaj.

A fekete-zöld-rózsabors keveréket sóval együtt összetörjük, a rozmaringágról a leveleket lehúzzuk, felaprítjuk, hozzátesszük a borskeverékhez. A tarjaszeleteket vastag szeletekre vágjuk, széleit enyhén bevagdossuk, majd jól bedörzsöljük a fűszerekkel. Egy tálba tesszük, felöntjük olívaolajjal, és a legvégén hozzátesszük a balzsamecetet is. Az így kapott marinádot jól beledörzsöljük a hús rostjaiba, s egy éjszakát állni hagyjuk. 
Másnap a húst roston, zsiradék nélkül, tűzforró serpenyőben megsütjük.  Az elkészült hússzeleteket a fűszeres túróval és primőr zöldségekkel együtt tálaljuk. Lehet csak friss kenyérrel együtt, esetleg burgonyapürével, krumplisalátával enni, de illik hozzá a rizs is.

Bor:

Itt már első látásra is igen izgalmasnak tűnik a bor és étel párosítás. Adott a hús, mely így elkészítve mindenképpen közepes vagy közepesnél kicsit testesebb bort kíván. Viszont itt van a fűszeres túró, mely kicsit átrendezi az ízvilágot. Ajánlatunk ezúttal egy finom tanninokkal rendelkező pinot noir, Eger vagy Sopron környékéről. Ha ez esetleg nem megy, mindenképpen a Balatontól északra válasszunk alacsony csersavtartalmú vöröset. 

2012-ben írtuk: Vadvilág-Sonkavilág!
2011-ben írtuk: Pezsgő a Kárpát-medencében