Menüpontok

2012. szeptember 28., péntek

Krémsajtos süti feketeerdő dzsemmel

Ez a gyors, sütés nélküli torta vagy süti – szabadon választható – már vagy négy hónapja készült egy édességre ácsingózó hétvégén. Az inspirációt Kaldeneker Gyuri feketeerdő dzsemje adta, a másik pedig, hogy volt otthon mézes-kakaós keksz, ami előzőleg kissé keményre készült, viszont semmiképpen nem akartuk kidobni. Nagyjából ennyi a sztori…

Hozzávalók (6-8 személyre): 
20 dkg mézes-kakaós omlós keksz, kb. 20 dkg vaj,
1 tábla jó minőségű keserű csokoládé,
25 dkg krémsajt, 1 tasak zselatin, 1 tasak vaníliás cukor,
8 ek. feketeerdő dzsem (Kaldeneker lekvárosház),
1 kk. rumaroma

Összeállítás:
Törjük össze vagy daráljuk le a kekszet. Vízgőz felett olvasszuk fel a csokit és a vajat, majd keverjük hozzá a ledarált kekszhez, melyhez időközben a vaníliás cukrot is hozzáadtuk. Teszünk hozzá kevés rumaromát, majd összeállítjuk a tésztaalapot, ha kész belenyomkodjuk egy tálba. A feketeerdő dzsemet rákenjük a sütialapra, majd a kevés vízben felolvasztott zselatint a krémsajttal kikeverjük, és az egészet beborítjuk krémsajttal. Folpack-al letakarva egy éjszakát dermedjen a hűtőben.

A dzsemről:
"A népszerű feketeerdő tortáról mintázott lekvár. Cseresznyéből, csokoládéval, szederrel és kevéske mézes cseresznyepálinkával készítettem. Csökkentett cukortartalommal készült, így a gyümölcs friss íze, ásványi anyag valamint vitamintartalmának nagy része benne maradt az üvegekben."

Bor:
Az ital szempontjából kifejezetten szeretem ezeket az édességeket, mert igazi kihívás hozzájuk valami egyedit párosítani. Itt feltétlen el kell szakadni a nálunk még sokakban uralkodó édesség=Tokaji Aszú közhelytől. Egész egyszerűen, ami kizárja az a dzsem, ugyanis a cseresznye és a szeder édeskés-fanyarkás ízéhez nem fog illeni az aszú édessége. Én mindenképpen édes ízvilágú vörösbort választanék hozzá, lehet találni ilyet a hazai kínálatban is, de ha még biztosabbra akartok menni, válasszatok hozzá egy Ruby vagy egy Tawny portóit. Remek lesz a hatás!