Menüpontok

2012. június 8., péntek

Rachel Allen – A család kedvencei

„Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre” alcímmel jelent meg Rachel Allen, az ismert ír szakácsnő könyve a hazai könyvpiacon. Az eredeti mű 2006-ban látott napvilágot, de akkor még korai lett volna kiadni, hiszen senki sem ismerte a szőke fiatalasszonyt. Amióta viszont már nálunk is egyre több tv-műsora nézhető, sőt sokat cikkeznek róla, érdemes lett a megjelentetés.

A dublini születésű Rachel Allen 18 éves kora óta fáradhatatlanul süt-főz. A Ballymaloe-i főzőiskolában tanult, ma pedig már tv-műsorokban szerepel, magazinokban publikál, könyveket ír, és persze tanít is ugyanott. Stílusában egyszerre jelenik meg a tradíció, a modernitás, néha egy csepp rusztikussággal és ír behatással „fűszerezve”. Visszatérő elem nála a sok távol-keleti fűszer és íz, (Vietnámi ráksaláta rizstésztával, Könnyű kókuszleves pak choi-jal és bazsalikommal), az arab hatás (Marokkói bárány tagine citromos-gránátalmás kuszkusszal), ugyanakkor gyakran nyúl olyan alapanyagokhoz, melyek a mediterrán térséget juttatják eszünkbe (Sűrű mediterrán tésztaleves, Paradicsomos-tonhalas fehérbabsaláta). Aztán persze kiadós, téli fogásokat is találhatunk a könyvben, olyanokat, melyek Skóciára, Írországra, egyáltalán az északi tájakra jellemzőek, s valóban felmelegítik az embert, (Porter sörös sütemény, Sonkás-tojásos pite).

Bár annak ellenére, hogy természetesen levesek, saláták és persze főételek is vannak a könyvben jócskán, én mégis inkább sütős-desszertes-tésztás-édességes könyvként tekintek rá. Talán azért, mert ezek a receptek lettek igazán karakteresek… ??? (Rebarbarás-szilvás-kardamomos morzsa, Mogyorós-vajkaramellás torta, Bill Granger banános butterscotch pudingja). Akár így, akár úgy, érdemes megvásárolni, minden konyhapolcon ott a helye!

A könyvet a T.Bálint Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönet érte!