Menüpontok

2012. március 21., szerda

Sült csirkemell zsályás birsalma dzsemmel

Az alábbi csirkeételt a Kaldeneker György lekvárosházából származó birsalma dzsem inspirálta. Bár készítettünk vele már mást is, sőt egy palacsinta mellé is igen emlékezetes volt, de nekem, mikor megkóstoltam, rögtön ez az étel ugrott be, éreztem, hogy ebben a környezetben fog kibontakozni.

Kell hozzá (2 főre)
1 db egész, csontos csirkemell,
só, bors, kevés vaj, 
1 kisebb citrom leve,
3-4 ek. zsályás birsalma dzsem
4-5 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj

Egy kisebb citromot jól kifacsarunk, majd a levéhez hozzákeverünk 2 evőkanál dzsemet, sózzuk, borsozzuk (akkor jó, ha pikánsan édeskés, és az ízek egyensúlyban vannak). A csontos, bőrös csirkemellet megmossuk, majd az előzőleg elkészített marináddal jól bekenjük. Ügyeljünk arra, hogy a bőr alá is jusson. A bepácolt csirkemellet legalább egy estére hűtőbe tesszük, hogy érjenek az ízek.
A sütőbe, vagy tűzálló tálba olívaolajat öntünk, beletesszük a csirkemellet, bőrére kevés vajat kenünk, öntünk alá egy kis alaplevet vagy vizet, a gerezd fokhagymákat, lefedjük, és lassú tűzön kb. 70-80 perc alatt, folyamatos locsolgatás mellett, készre sütjük. Ha már majdnem kész, a fóliát levesszük és a maradék birsalma dzsemet a bőrős részre kenjük, és még 10-15 percig sütjük.
Kifejezetten gyümölcsös, lehetőleg félszáraz fehérbort adjunk mellé. Érdemes Tokaj-hegyaljáról választani mondjuk egy szép hárslevelűt.   

Fontos:
Tálaláskor mi ezúttal egyszerűen csak kettévágtuk, de aki nem szereti a csontot, természetesen kifilézheti. Mivel a mellhús egyeseknek túlságosan száraz lehet, ezért tálaláskor a sütőtálban képződött szafthoz tegyünk egy kevés szárnyas-alaplevet és birsalma dzsemet, forraljuk ki, majd egy külön mártásos sauciére-ben adjuk a csirke mellé.