Menüpontok

2012. február 3., péntek

Itt a hal, itt a péntek…

Péntekenként halat enni évszázados hagyomány. Ezt a szokást jellemzően a katolikus vallásból származtatják, sok, mélyen vallásos ember a ami napig nem eszik húst ezen a napon. A dolog hátterében a Nagypéntek, Krisztus keresztre feszítésének napja áll. Az évszázadok során aztán ehhez a vallási szokáshoz kezdték igazítani a halárusok a kifogott zsákmány értékesítését, ezen a napon tartottak halpiacot, és később az éttermek, vendéglők kínálatában is ekkor kerültek fel a legfinomabb, legfrissebb halhúsból készült ételek. Mi ezúttal egy nagyon gyors, egyszerű szezámmagos-kurkumás tőkehalat készítettünk.

Recept (4főre)
8 szelet atlanti tőkehal,
vaj, olívaolaj,
tengeri só, bors, őrölt kömény
kurkuma por,
szezámmag,
friss petrezselyem

Elkészítés:
A halszeleteket megmossuk, a nedvességet papír törlőkendővel leitatjuk. A fűszereket kistányérban összekeverjük, a halat olívaolajjal vékonyan bekenjük, és a fűszerkeverékkel jól bedörzsöljük. A jénai tálat vajjal kikenjük, és a kurkumától szépen „besárgult” halszeleteket belehelyezzük. Alufóliával lefedjük és 160 fokon úgy húsz percig sütjük. Amíg a hal sül, elkészítjük a rizst, és egy kevés szezámmagot száraz serpenyőben egyenletesen lepirítunk. 
Az elkészült halat megszórtuk a szezámmaggal, jázminrizst adtunk mellé, és durvára tépkedett friss petrezselyemmel megszórtuk.
Jó étvágyat!