Menüpontok

2011. június 15., szerda

Szalonnás csőbensült spárga

Adós vagyok még egy spárgás recepttel, és ahogy ígértem ezt is közzéteszem, már csak azért is, mert úgy látom, kedvelitek ezeket a bejegyzéseket, arról nem is beszélve, hogy még mindig aktuális, így akinek kedve tartja, még nyugodtan kipróbálhatja, hiszen szinte mindenhol beszerezhető még friss spárga.

A csőbensült spárga az első variáció volt, amit saját magunk kipróbáltunk. Nagyon sokáig szinte kizárólag bacon szalonnát használtam a sütéshez, idén azonban felfedeztem egy olyan hentest, aki a Rábaközből, egészen pontosan Beledről hozatja a házi angolszalonnát, és az íze sokszor leírhatatlan.
Az angolszalonna egyébként gyermekkorom ízeit csalogatja vissza. Nálunk nagyon gyakori volt, még a bacon előtti időkben, és jóval azelőtt, hogy az előrecsomagolt, vákuumozott áruk megjelentek volna a polcokon.
Ez tulajdonképpen egy hátszalonna csík, melyet úgy hasítanak ki a sertésből, hogy egy jó rész karaj is legyen rajta. A legjobb ízű darabokat a 100 és 120 kilós állatok adják, hagyományosan sózzák, és pácolás után füstölik. Utána irány a kamra, ahol tovább szikkad, érik és így válik egyre koncentráltabb ízűvé. Az angolszalonna zsíros része először tömör, kissé rágós, idővel érett ízt vesz fel, ami jó összhangban van a húsos rész erősen sós, füstös jellegével. Frissen felvágva felülete szivárványban játszó rózsaszínes. Akkor jó, ha a húsrész érett, omlós, a zsíros rész pedig már nem rágós, szinte olvad az ember szájában. Sok helyen kísérleteznek boros pácolással, erre különösen alkalmas társ lehet egy karakteres somlai, de ha ráleltek egy fűszerkérges változatra, azzal érdemes próbát tenni.

Hozzávalók 4 személyre
fél kg friss zöldspárga,
10 dkg natúr krémsajt,
2 dl tejföl,
25 dkg angolszalonna,
olívaolaj, só, frissen őrölt bors, szerecsendió ízlés szerint

A spárgákat megmossuk, végeit megpucoljuk, ha fás, le is vághatjuk. A vízben maximum 2 percig főzzük elő, majd egy olívaolajjal kikent tűzálló tálba tesszük. Egészen enyhén megsózzuk, befedjük a vékony szeletekre vágott angolszalonnával, és egy kis szerecsendióval fűszerezzük. Ezek után a házi tejfölt kikeverjük a natúr krémsajttal, ezt tesszük a tetejére, és ezzel egyenletesen beborítjuk a szalonnával fedett spárgákat. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készresül.

Tipp
Önállóan egy remek meleg előétel, ám igen egyszerűen varázsolhattok belőle főételt is. Ilyentájt jól illik hozzá a főtt újburgonya, a párolt rizs, a kuszkusz, de még a tésztát is elviseli. Ja, és majdnem elfelejtettem: ehhez a spárga ételhez szerintem már egy jófajta rozé dukál.