Menüpontok

2011. június 3., péntek

Gombás farfalle

A farfalle-vel szerintem sokan még nem találkoztak Magyarországon, pedig ez az egyik legelterjedtebb tésztaféleség Olaszországban. Taljánföldön széltében, hosszában szívesen használják ezt a csokornyakkendő formára emlékeztető tésztát. S, ha ízben nem is, legalább formában szakadjunk el, a már jól ismert spagetti, makaróni, lasagne hármastól.

A gasztrotörténészek szerint Lombardia és Emilia-Romagna tartományból származik, eredete a 16. századig nyúlik vissza. Neve is olasz eredetű, a Farfalla szóból jön, melynek jelentése pillangó, ha azonban „e” van a szó végén, már lepkéket jelent.
Készítésekor a nyers tésztát körülbelül 2-3 centiméter széles szalagokra vágják, melyet egy speciális vágóeszközzel végeznek, ennek hatására lesz csipkés szélű. A levágott szalagokat ezután keresztben is felaprítják, így kapják az enyhén téglalap alakú formát, melyet minden egyes darab közepén kissé összecsípnek. A tésztafajtának ismert egy kisebb változata is, ez a farfalline. Előszeretettel használják paradicsom- vagy bablevesekbe, de gyakran előfordul a minestronéban is.

Hozzávalók 4 főre
fél kiló csiperkegomba,
1 kg farfalle,
2-3 gerezd fokhagyma,
szárított-aszalt paradicsom,
olívaolaj, só, őrölt bors,
1 kis merőkanál húsalaplé,
friss bazsalikom,
reszelt ementáli sajt

A csiperkegombát megtisztítjuk, egészben felszeleteljük. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, hozzáadjuk a durvára vágott fokhagymát, a szárított-aszalt paradicsomot, majd egy kicsit megpirítjuk. Ezután jöhet az előkészített csiperkegomba, melyet csak rövid ideig pirítunk. Sóval, borssal fűszerezzük, néhány perc elteltével pedig egy kis merőkanál húsalaplevet adunk hozzá. Én ebben az esetben csirkehúslevest használtam, persze mást is adhattok hozzá, de helyettesíthetitek sima vízzel is, ebben az esetben viszont fűszerezzétek kicsit bátrabban.
Ezalatt kifőztem a farfallét, mely – mint minden tésztát – ezúttal is csak az al dente állapotig volt a vízben. Az étel rövid idő alatt elkészül, a gombás ragunak a húsalaplé hozzáadása után nagyjából 3-4 percre van szüksége. Akkor jó, ha a gomba még kicsit roppanós, jóízű, és van egy kis finom szaftja.
Tálaláskor a tésztára halmozott gombaragu tetejére friss, tépett bazsalikomleveleket szórok, és meghintem még egy kis reszelt ementálival is.