Menüpontok

2011. augusztus 17., szerda

Válságból válságba - 1914-1930

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy ismerőseim, kollégáim között tudhatok két olyan szakembert, akik meggyőződésem, hogy igazi értéket teremtettek azzal, hogy létrehozták, összeállították a Történelem a la carte gasztrotörténeti rendezvénysorozatot. Váradi Károly és Tifinger Tibor szakmai és emberi munkája előtt kívánok tisztelegni a most közölt írással.


A gasztrotörténeti rendezvénysorozat, most az I. világháború és a nagy gazdasági világválság közti időszakot öleli fel. Bár Magyarország nem vált hadszíntérré, az I. világháború évei ugyanúgy megviselték, mint Európa minden más országát, és mire a 20-as évek közepe-vége felé nagyjából helyreállt a normális élet, 1929-ben jött a nagy gazdasági világválság. A konyhán hosszú évekig nem az volt a kérdés, hány fogásból álljon a menü, hanem hogy mit mivel lehetne pótolni. Előtérbe kerültek a könnyen beszerezhető alapanyagokból készülő, egyszerű, tápláló ételek. Ha aranykorról nem is, „ezüstkorról" azért beszélhetünk: a meghitt kisvendéglők, olcsó, de jó kifőzések, kis cukrászdák működtek. A slágerek is ezeket népszerűsítették: „Jöjjön ki Óbudára, egy jó túrós csuszára...!"

A menüsor:
-Jércepástétom uborkasalátával
-Gombócleves
-Pontypörkölt túrós csuszával
-Dinnye fagyos
-Borjúpecsenye egészben burgonya pogácsával zöldségekkel
-Sajtvariáció
-Ringló torta Blanc-manger krémmel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése