Menüpontok

2011. augusztus 10., szerda

Katalónia 2009 II. rész

Folytatódik a pár nappal ezelőtt megkezdett katalán út bemutatása. Élmény az volt bőven, melyet m i sem bizonyít jobban, mint hogy két és fél év után, a mai napig elevenen élnek bennem azok a napok.

Utolsó napunkon, február 26-án, egy komolyabb megmérettetésre virradtunk, hiszen három birtok meglátogatása is szerepelt a penzumban 
A napot a Giro Ribot pincészetnél kezdtük, ahol Regina Elias ismertetett meg minket a tipikus katalán családi vállalkozással, mely pezsgő-, habzó-, és fehérbor-készítéssel és forgalmazással foglalkozik. A vállalat mintegy százhektárnyi szőlőbirtokán macabeo, xarel.lo, parellada, muscat és chardonnay fajták díszlenek, ezen felül pedig még harminc hektárról felvásárolnak szőlőtermést. A pincészet éves össztermelése egymillió palack, amelyből a Cava részesedése több mint nyolcszázezer, a fennmaradó kétszázezret pedig a csendes borok teszik ki. Az éves termelés mintegy nyolcvan százalékát exportálják. Főbb piacaik az USA, Hollandia, Japán, Dánia, Svédország, de Svájcban és Ausztriában is kedvelik termékeiket.

Brut Nature Gran Reserva 2003 ٭٭٭٭
Szép, frissességet sugárzó zöldes-sárga szín. Élesztős illat keveredik egy kis zöldalmával, kis csonthéjas érintéssel. Érdekes palackbuké, finom savak, elegancia, egyensúly. Szájban friss, nagyon üde íz, kissé élesebb szénsav, jó felhabzás.

Brut Rosado ٭٭٭
Közepes árnyalatú cseresznyés málnás színnel kezd. Illata kifejezetten gyümölcsös, málna és egy kis citrus tűnik fel. Ízben egy nagyon kellemes fanyarság kíséri végig a megkapó gyümölcsöket, jelentős frissességet adva ezáltal a pezsgőnek. Elegáns, friss, jó savakkal rendelkező ital.

Avantgarde ٭٭٭٭٭
Elbűvölő illat, egy kis füstösséggel, újfával, almával és friss szőlővel, mindezeket finoman foglalja keretbe az élesztő. Igen szép, elegáns, kiegyensúlyozott, krémes íz, mely inkább vegetális, némi extravagáns stílussal, melyet az újfahordó visz be a képbe. Nagyon szépen elkészített, stílusos, karakteres pezsgő.

Paul Cheneau Demi Sec Blanc de Blancs ٭٭٭٭
Gyümölcsös, kissé likőrös illat, benne sok trópusi vonulat, mindez azonban visszafogottan jelentkezik. Az íz egyenes folytatása az illatnak, az ott megismert jegyek egy kis fanyarsággal egészülnek ki. Kellemes egyensúly, jó savtartalom, élénk, szép gyöngyözés. A még bevállalható kategória, mert édessége nem túlzó.

Kissé nehéz volt elszakadni a Giro Ribot birtoktól és az ott megismert pezsgőktől, de nem volt mese, hisz egy újabb gyöngyszem várt ránk: a Sumarroca család pincészete. Helena Mayor igen szívélyesen vezetett be minket a hétszázezer palack pezsgőt és az egymillió-kétszázezer palack bort készítő, de még mindig családi keretek között működő vállalkozás életébe.
A Sumarroca területei közel négyszáz hektáron terülnek el, melyből mind a mai napig kétszázötven hektáron folyik aktív szőlőtermesztés. A pincészet kiváló minőségű, karakteres pezsgő, valamint fehér-, és vörösbor kínálata egyrészt a birtok nagy kiterjedésének, a remek talaj- és klimatikus adottságoknak, valamint az erjesztés és az érlelés során alkalmazott korszerű technológiának köszönhető.
Spanyolországban elsőként honosítottak meg számos szőlőfajtát, így a muscat, a sauvignon blanc, a pinot noir, a rizling, a fűszeres tramini, a merlot és a cabernet sauvignon is az elsők között volt, melyet bevontak a termesztésbe. Persze nem maradtak hűtlenek a hazai fajtákhoz sem, szőlőterületeiken ugyanúgy megtalálható a parelleda, a macabeo, xarel.lo, a garnacha, a tempranillo és a monastrell.
A Sumarroca birtok egyik dűlője a „La Viña del Mundo”, azaz a Világ Szőlőskertje nevet viseli. Ez a terület ad otthont annak a világon talán egyedülálló kísérleti telepnek, ahol több száz, a Föld különböző tájáról származó szőlőfajta viselkedését figyelik, azzal a céllal, hogy a változatos fajták egyedi, valós értékeit meghatározzák és a kiváló hozam és minőség szerinti szelekciót elvégezzék. A magyar szívnek különösen kedves volt látni a Csabagyöngyét, a furmintot és a kadarkát, melyet szintén kipróbálnak, reméljük, megosztják velünk tapasztalataikat.


Blanc de Blancs 2008 ٭٭٭
Világos szín, nagyon szép és behízelgő illat, benne sok trópusi gyümölcs, elsősorban banán és ananász, némi citrus jellemzi.
Szép, közepesen testes bor, lehengerlő gyümölcsösség, jó savak, elegancia. Közepesen hosszú lecsengés.

Minuet Chardonnay barrique 2005 ٭٭٭٭
A bor nyolc hónap erjesztést és érlelést kapott új tölgyfahordóban, ennek köszönhetően kissé mélyebb színű, jellegzetes, de igen kellemes újfahordós érlelésből származó jegyekkel, kókusszal, pirítóssal, kis füsttel egészül ki. Testes, krémes bor, jelentős testtel, de nagyon jó savakkal. Komplex, hosszú utóíz. 

Santa Creu 2005 ٭٭٭٭
Merlot, cabernet sauvignon és garnacha házasítása. Közepesen mély rubinszínnel kezd. Érzéki, mély illat sok erdei gyümölccsel, elsősorban meggyel és szederrel. Vastag, telt bor, sok tanninnal, melyek még mindig kissé fiatalok és szárítóak. Hosszú utóíz, jó egyensúly.

Pinot Noir Rosat ٭٭٭٭
Közepesen mély szín, nagyon szép megjelenés, nem túl intenzív pezsgéssel. Illata kifejezetten epres, melyet cseresznye és egy kis ribizli egészít ki. Szájban szépen teljesedik ki, jó egyensúlyt, finom savakat, szép gyümölcsízeket hoz. Kellemes élmény!  

A látogatást három nagyszerű vörösborral zártuk. A Lonia a Terral és a Boria eltérő karakterű, de mindhárom syrah bázisra épül, melyeket a tempranillo, a cabernet franc, a merlot, a cabernet sauvignon és a garnacha egészített ki – eltérő arányokban. Valamennyi meglepően hozta a Rhône-völgyéből már ismert stílus összes pozitívumát: lehengerlően mély, meleg illat, intenzív gyümölcsösség, gazdag fűszeresség, komplexitás.

Idei katalán kiruccanásunkat a Can Feixes pincészetnél fejeztük be. Joan Huguet úr egy rendkívül szimpatikus és emberközeli vállalkozás képét vázolta fel, olyat, ahol az emberi tényező, a család, az elődök szelleme teljesen áthatja a mély gyökerekkel táplálkozó birtok mindennapjait. A négy nap alatt sokszor hangoztatott családi jelző, itt teljességgel helytálló volt, még hazai szemmel nézve is.
A birtok Alt Penedés északi részén, a Cabrera és Mediona hegyek között, mintegy négyszáz méter magasságban, a hegyoldalakon található, ott ahol földrajzilag Penedés Anoiaval határos. Itt a magas hegyekkel körülvett szőlőültetvények szélsőséges és hideg éghajlati viszonyoknak kitettek, melyek következtében a szőlő lassabban érik, ugyanakkor magasabb koncentrációjú, igen határozott gyümölcsillatokkal és -ízekkel ruházza fel a termést. A termőtalaj meglehetősen meszes és köves, szerves anyagokban szegény, ugyanakkor rendkívül jó a víztartása. A talaj már önmagában is alacsony terméshozamot biztosít, de éppen az egyéb adottságok következtében, a többitől eltérő, egyedi és különleges ízvilágú szőlőt szüretelnek. A termőföld és az éghajlati viszonyok tulajdonságai összeadódnak és megteremtik a birtok egyedülálló alapanyag bázisát.  
A Can Feixes egy hosszabb távra gondolkodó vállalkozás. Földjeiket tudatosan és felelősségteljesen művelik, maximális tisztelettel óvják a környezetüket, s ha korlátozott mennyiségben is, de következetesen a kiváló minőségű, különleges termékek előállításának és forgalmazásának hagyományát őrzik, s a jövőre nézve is ezt tartják szem előtt.

Blanc Selecció 2007 ٭٭٭٭
A parellada alapot macabeo, chardonnay és malvasia egészíti ki. Tiszta, intenzív illat, sok zöldalmával és egressel. Szájban igen vibrálóan indít, azonnal sok gyümölcsösséget, citrusos fanyarságot nyújt. Karakteres, savgazdag, élénk fehérbor, megismerésre érdemes stílus.

Chardonnay 2005 ٭٭٭٭
Megnyerő közepesen mély citromsárgás szín, elegáns illat sok gyümölccsel és finom fával a háttérben. A tétel új tölgyfahordóban érlelődött mintegy nyolc hónapig, melynek köszönhetően krémes, olajos karaktert, elegáns kicsit burgundis hatást kelt.

Negre Selecció 2005 ٭٭٭
Merlot bázisú házasítás, melyet tempranillo, petit verdot és cabernet sauvignon egészít ki. Mélyrubin színű, nagyon gazdag illatú bor, melyben leginkább a rumos meggy és a szilva tűnik ki. Szájban még mindig fiatal tanninokat és sokszínű, elegáns erdei gyümölcsöket fedeztünk fel.

Reserva Especial 2000 ٭٭٭٭
A nagy bordói házasítások világát idéző bor sok cabernet sauvignon-al, melyet kevés merlot egészít ki. Itt is igen mély színt ad, illatában a cassis, a meggy és egy kis elegáns fás vonulat figyelhető meg, mindezt finoman öleli körbe egy kis palackbuké. Nagy formátumú, elegáns, de kellően koncentrált bor.

Az estét két, szinte azonos Cava-val zártuk, mindkettő a Gran Reserva kategóriát képviselte, méghozzá a 2005-ös évjáratból. Egyetlen különbségük, hogy az első Brut Nature, míg a másik Brut volt, tehát a második tétel expedíciós likőrözést kapott. Mindkét cava igazán elegáns, nagyformátumú stílust nyújtott, megismerésük nélkül szegényesebb lett volna az egész katalán út.

Egész kint tartózkodásom legigazabb summázása alighanem az lehetne, hogy újabb meggyőzést kaptam arról, hogy az itteni boroknak és pezsgőknek létjogosultságuk lenne a hazai piacon is. Esetleges megjelenésükkel tágulhatna a most még igencsak szegényes pezsgőkultúra, hiszen oly sok arcát tudja megmutatni ez a remek ital, melyet sokan nem is sejtenének, ráadásul hozzáteszem, hogy kategóriájukban igen versenyképes áron teszik mindezt.
Csak remélni tudom, hogy a dolog itt nem áll meg, hiszen már konkrét tervek készülnek arról, hogy legközelebb a katalán vendéglátók jönnek hazánkba, ahol szervezetten szeretnének bemutatkozni. Egyet biztosan tudok ígérni, ha ez megtörténik, biztosan ott leszek és tudósítani fogok arról, hogyan is fogadták Magyarországon az általam már megismert kis csodákat.


További információk:

RAVENTÓS I BLANC
raventos@raventos.com
Tel.: +34 93 818 32 62 Fax: +34 93 891 25 00

PERE VENTURA
Tel.: +34 93 818 33 71, Fax. +34 93 891 26 79

MASIA VALLFORMOSA
Tel.: +34 93 897 82 86 Fax: +34 93 897 83 55

GIRO RIBOT
Tel.: +34 93 897 49 59 Fax: +34 93 897 43 11

BODEGUES SUMARROCA
Tel.: + 34 93 891 10 92 Fax: + 34 93 891 17 78

HUGUET DE CAN FEIXES
Tel.: + 34 93 771 82 27 Fax: + 34 93 771 80 31

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése