Menüpontok

2010. november 30., kedd

Dobd fel a krumplifőzeléket!

Eleve szeretem a burgonyát, szinte minden formájában! Mostani bejegyzésem pedig szerintem jó példa arra, hogy rájöjjünk: egy szinte már unalomig ismert, bár kedvelt ételt, hogyan is lehet kicsit feldobni, és ezáltal egy kis pluszt csempészni azokba a bizonyos szürke hétköznapokba.
Biztos vagyok benne, hogy ez az az étel, ami benneteket is kisgyermekkortól fogva végigkísér. Ha máshonnan nem, hát az iskolai menzákról, ahol is az egyik kedvelt fogás, amit – valljuk be őszintén – nem mindig úgy készítenek, ahogyan kell. Az egyik legszomorúbb momentum, amikor televágják csomós rántással vagy habarással, és a „hab a tortán”, amikor (feltétként) a tetejét megrakják jó kis mócsingos pörkölttel. Ugye nektek is bevillannak ezek a képsorok. Pedig a krumplifőzeléket is fel lehet emelni hétköznapjaink sztárjává, főleg akkor, ha a burgonya jóízű, és mondjuk a habarást is megpróbáljuk egy igazi házias ízű, krémes tejfölből készíteni. Hovatovább, ha a lisztet elhagyjátok, és önmagával sűrítitek, akkor pedig még a legegészségesebb kritériumoknak is eleget tesztek.
Én is így tettem. Mindemellett pedig – hú, de nem szeretem ezt a szót - a fúziós konyha felé is tettem néhány lépést. Hívjuk inkább ételek vagy alapanyagok, esetleg stílusok keresztezésének. Hagyományos, jóízű krumplifőzeléket készítettem. A leírástól tartózkodnék, hiszen feltételezem, hogy mindenki, aki kicsit is járatos a konyhában, készített már. Ami ezúttal más volt, az a már fent említett önmagával való sűrítés. Nem egy kunszt, ti is bármikor elkészíthetitek, nem kell mást tenni, mint a főzés vége felé egy kis adag krumplit kivenni a lábosból, és azt pürésíteni. A tejfölt is bátran hozzátehetitek már ekkor, és ha kész, ezzel sűrítitek a főzeléket.
Amitől más volt a mostani krumplifőzelék, az a feltét miatt érdemel említést. A jó magyaros házikoszt és az indiai fűszerek keresztezéséből próbáltam valami jót alkotni. Adott esetben az áldozat egy jobb fajta virsli volt (nem virslinek látszó tárgy), amit kurkumával, gyömbérrel, chilivel és szerecsendió keverékével tettem emlékezetesebbé. A virslit középen, kissé srégen kettészeltem, majd kicsit bevagdostam. A fent említett fűszereket egy kevés olajjal együtt összekevertem, majd ebben pácoltam meg a virslit, jó egy órán át. Bátran dörzsöljétek bele a fűszerkeveréket a vájatokba is, így lesz igazán finom.Miután a virsli ebben a fűszerkeverékben eltöltött egy kis időt, egy serpenyőben megpirítottam minden odalát, és tálaláskor a krumplifőzelék tetejére helyeztem. Ha további ízélményre vágytok, úgy a fűszeres olajból is csepegtethettek a főzelékre.